viernes, 5 de agosto de 2016

Imatges de la ruta literària 'Temps de llum'

Dissabte passat vaig acompanyar a un grup de lectors a descobrir els escenaris de la meva novel·la Temps de llum en una ruta organitzada pel Club T3SC

Dins l'antic Cinema Avenida. Foto: Liborio Sánchez.

Entrada de l'Ateneu Barcelonès. Foto: Albert Calls.
El punt de partida va ser l'Ateneu Barcelonès, al cèntric carrer de la Canuda, que apareix en la segona part del llibre quan la protagonista, la Júlia, assisteix a un conferència que té lloc allà. 

Aquesta associació cultural té més de cent cinquanta anys d'història i des de 1904 que està ubicada al Palau Sabassona, una casa senyorial del segle XVIII.

Davant la Granja Dulcinea. Foto: Albert Calls.
Des d'allà vam tombar pel carrer d'En Bot fins al de  Portaferrissa on vam tirar pel carrer de Petritxol per anar a trobar la Granja Dulcinea, que es troba gairebé a tocar de la plaça del Pi. 

Aquest establiment té fama de servir la millor xocolata de Barcelona, i és un dels primers escenaris que apareixen a la novel·la, concretament al capítol 8.  
Granja Dulcinea. Foto: Liborio Sánchez.

Els fundadors d'aquesta emblemàtica xocolateria, Joan Mach i Elvira Farràs, van inaugurar-la el 1941 on abans hi havia hagut una bodega de barri. En l'actualitat el local manté el mateix estil dels anys 40, amb una decoració i un mobiliari que recorden aquells temps.

Després de visitar la Granja Dulcinea, vam seguir la ruta en direcció a la Rambla. Aquest conegudíssim passeig típicament barceloní és el primer escenari exterior (abans es descriu, obviament, l'Avinguda de la Llum) que surt al llibre, justament al segon capítol.
Parlant sobre la Granja Dulcinea. Foto: Liborio Sánchez.

Explicant curiositats  de La Rambla. Foto: Liborio Sánchez.
Allà vaig explicar algunes anècdotes que es recullen al llibre relacionades amb la Rambla com l'origen de la tradició d'anar a la font de Canaletes a celebrar les victòries del Barça o una llegenda negra sobre el Liceu. També vaig recordar fets històrics relacionats amb aquest teatre, com ara l'actuació de Josep Carreres amb només 11 anys al Liceu.

Finalment vaig recordar l'existència d'un quiosc de begudes a la Rambla de Canaletes que va es va mantenir fins al 1951.
Llegint un fragment on es parla de la plaça Catalunya. Foto: Albert Calls.

Estació dels FFCC de plaça Catalunya. Foto: Liborio Sánchez.

Desafiant la calor que feia (era al migdia i el 30 de juliol) vam seguir Rambla amunt fins anar a parar a la plaça de Catalunya


Als anys 40, que és quan s'inicia la novel·la, feia molt poc que la Guerra Civil s'havia acabat i la iconografia franquista es desplegava arreu. 

Laura Yebra (dreta) i jo, a punt d'endinsar-nos al passat.
Foto: Liborio Sánchez
Així doncs, en aquest lloc van aixecar el maig de 1939 un obelisc que es menciona (amb d'altres fets històrics) al final del segon capítol del llibre, el mateix on es descriu un passeig per la Rambla.

Per acabar la ruta vam anar cap a l'estació dels Ferrocarils de la Generalitat de Catalunya del carrer Bergara, ja que allà era on es trobava el cinema Avenida. Gràcies a Laura Yebra, de FFCC, que són els que gestionen aquest espai, vam poder visitar-lo.
Antic cinema Avenida. Foto: Liborio Sánchez.

L'antiga sala on hi havia la pantalla i les butaques ha estat remodelada i acull en l'actualitat exposicions. La que nosaltres vam poder veure consistia en una mostra fotogràfica sobre el tren de Sarrià.


Amb la Laura Yebra davant dues de les columnes
de l'Avinguda de la Llum. Foto: Liborio Sánchez.
Aquí vaig aprofitar per parlar sobre l'Avinguda de la Llum, el primer centre comercial subterrani en tota Europa que es va inaugurar l'octubre de 1940 i es va tancar el 1990.  

La galeria discorria sota els carrers Bergara, Pelai i la plaça de Catalunya i tenia una llargària d'uns 175 metres per 10 d'amplada. El sostre es sostenia per parelles de columnes i a banda i banda es trobaven les botigues.

Algunes d'aquestes columnes es poden veure a l'estació de Bergara dels FFCC i, també, a la perfumeria Sephora del Triangle.

Davant el que havia estat la pantalla del cine Avenida. Foto:Albert Calls.

Conduint als participants a la ruta
a la Granja Dulcinea. Foto: Liborio Sánchez.
Per acabar, vaig llegir un fragment del primer capítol de la novel·la on es descriu com era la galeria pocs dies després de la seva inauguració, vista a través del personatge de la Júlia, la protagonista.

Estic molt agraïda a la Laura Yebra que ens va acompanyar en tot moment durant la ruta. La seva col·laboració i la dels Ferrocarrils de la Generalitat ens van permetre visitar el que queda avui dia de l'antic cinema Avenida.


També vull donar les gràcies a un dels participants a la ruta, en Liborio Sánchez, que és l'autor de la majoria d'aquestes imatges que m'ha cedit molt amablement.


4 comentarios:

 1. Gràcies per la teva crònica, Sílvia! Pels que ens hem llegit el teu llibre i no vam poder anar a la ruta literària és com si hi haguèssim estat :)
  Ja que les "Estherianas" proposen una quedada, proposo una ruta literària en 'petit comité' de cara al nadal. Així, amb el fred, l'acabem a la granja Dulcinea amb un cacaolat ben calent o un suís ben potent.
  Creus que hi hauria consens? ;)

  Petons i bones vacances!

  ResponderEliminar
 2. Silvia mea encantado como nos lo cuentas, gracias guapa, me apunto a ese encuentro...jajaja besos.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Me alegro de que te haya gustado, Bertha. Gracias por tu comentario.

   Eliminar
 3. Molt bona idea, Laia! El final de la tardor és una època idònia per a fer aquesta ruta. Ho parlem i ja miraria de demanar permís als FFCC perquè ens deixin accedir al Espai de Llum. Gràcies per comentar!

  ResponderEliminar